Empera Headquarters

2017, Gaziantep

Client: Empera Halı

Location: Gaziantep / Turkey

Design: ZAAS & Yerce Mimarlık

Program: Office building design 

Year: 2016 - 2017

Size: 2500 m2

Status: Constructed

Team: Nail Egemen Yerce, Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı, Çağrı Okur, Barış Çağlar

Lighting Consultant: Lighting Lab.1 – Faruk Uyan

Construction: Yaşar Yapı, Cihan Eralp Yapı Endüstri

Photography: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce & Ayça Taylan

 

The headquarter building for Empera, one of the biggest companies that manufactures machine-woven carpets in the southeast of Turkey has been designed in the organized industrial zone (oiz*) in Gaziantep where the company also has its manufacturing factory. The headquarter building was  planned to become a reference building in a setting with rather restricted architectural references and was to represent the strong brand identity. Moreover the design of the project was guided by the climate, its surrounding natural landscape, effective use of daylight and multiple functions that this building was to host.

The ground floor, with the entry to the building emphasized via a wide and inviting canopy, accommodates the reception, design and operation units, and the first floor the administrative offices. The second floor hosts the showroom area, and the third floor the common social areas consisting of cafeteria, meeting rooms, lounge and play space. With a withdrawn facade on the third floor, a semi open terrace with a panaromic view is created. It was aimed that each designed space in the building would benefit form natural light and the view in the most effective way possible. While the separation between different units in the building was actualized in a permeable manner, a sense of inner flow and continuity was achieved through the use of custom made furniture, creating  a spacious inner area.

Inspired by the red soil found in the region and being a living, organic material, brick was chosen to be the predominant material of the project. Different types of plants in outdoor pots were integrated in the design of the facade. Hence, the building rising up as a reinterpreted expression of the surrounding red soil – moor landscape, was made to stand out against its serene, natural setting. The green interface in front of the windows contributed to increasing the feeling of comfort created in the inner space which opened up to a tough geography in a continental climate and also gave the users of the building the oppotunity to relate to nature. The building was designed to become a contemporary architectural interpretation of the references taken from the site it resides in and aims at introducing  a novel look to the region.

Devamı...