La Salita

2020, Italy

Design: ZAAS 

Year: 2017

Status: Competition Project

Team: Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı, Tarık Keskin, Naz Lale, Tamer Kuma

La Salita is created as a contemporary contrast to the existing values; a contrast that speaks a different language while listening and respecting what the previous has said. 

New structures, presenting the architectural view of our time, have been planned to emphasize the distinction between the two approaches on architecture from quite different eras: the past and the present.

The contrast is considered not only as a matter of technology and material use but an understanding of form as well. The rigidity of a castle on the top of a mountain has been taken as an element reflecting a strong feeling which could be enrichened with an antithetical touch of dynamism. In order to achieve this, the program was formed with as light and as less monolithic structures as possible that are positioned carefully in an organic way, taking the breathtaking steep landscape into account. This organic layout which was inspired by constellations, is an architectural interpretation of the sky map.

The existing trail is considered as a natural axis dividing the two main functions: Skylounge and accommodation. Skylounge is located closest to the castle so that it can be a part of the historical building working as an additional contemporary tower. Even though placed on the very side of the castle, the tower has no physical connection to it nor does it exceed the existing levels. The new structures, which are formed as enclosed spaces among various observation terraces, are disconnected function-wise thus the area has an organic circulation with a maximum amount of vistas as well as less density considering the building volumes. 

The accommodation modules are designed to have a maximum level of sky view. Similar modules come together to form different types of units which all look up to the sky while disappearing among the landscape. While the modules are designed as stargazing tools, the forms of their shells becomes usable interior surfaces as well. 

The Architectural and Spiritual Ascension:

The project is formed in between two levels: the ascending observation tower and the descending meditation terrace. These levels form a vertical axis that connects the castle and the nature. Observation function is located on top and the journey down along the levels ends with the idea of becoming one with nature by meditating. While the ascending tower represents the relation with the sky, the meditation area is in the nature, literally buried in the mountain itself in order to strengthen the feeling of being a part of this spectacular planet. The journey is enrichened with various paths and terraces which contribute to the act of admiring the surroundings step by step.

Devamı...