Merter Housing Complex

2017, İstanbul

Client: Nef & Sütaş

Location: Merter, Istanbul / Turkey

Program: Mixed use

Year: 2016

Size: 76.150 m2

Status: Proposal project

Team: Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı, Nail Egemen Yerce, Melike Kavalalı

The project area located in Merter had been used as Sütaş headquarters, the leading Turkish brand operating with a focus on milk and dairy products. The challange was to transform this plot into a mixed use complex which would have commercial and residential areas above ground, while accommodating Sütaş logistic center and offices below ground.

As a main design decision, the volumes that had to respond to the functional needs in the program were planned on the perimeters enabling the integration of the center of the plot to the urban life and become a plaza. In this way, an architectural solution that would please not only the people living in it, but the ones passing through it as well, was aimed.  

Ground floors were planned to host the commercial areas, feeding the cenral plaza which would become the commercial and social axis opening up to the existing park. This area, while connecting the Edirne Çırpıcı Street to the existing park, isolated from E5 highway and the surrounding busy roads thanks to the design of the blocks on the perimeter, was aimed to become an urban promenade with the landscape proposed on it as well.   

A dynamic silhouette effect was intended with the residential blocks fragmented through volumetric withdrawals and designed to be of different height levels. Massive volumetric effect was broken thanks to the incorporation of inner gardens, in other words the breathing points of the corridors in the design.

Volumetric acts in the ground floor and the first floor were designed to enrich the inner perspectives of the plaza. While the upper levels in the blocks were planned to have more rational architectural solutions, commercial areas and offices on the lower levels were planned to have a more organic effect.  Intermediary spaces formed by the wirthdrawal acts of the volumes were to provide a visual and functional expansion, feeding the dynamic inner set up at the same time.

Devamı...