Yatas Flagship Store

2017, İstanbul

Client: Yataş

Location: Istanbul / Turkey

Design: ZAAS & Yerce Mimarlık

Program: Store & Showroom

Year: 2014

Size: 2400 m2

Status: Built

Team: Nail Egemen Yerce, Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı

Consultants: A  Graphic / Façade Design

Construction: Akrotes

Photography: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce

The project request was to transform an old building in Istanbul which in years had increased in size in an unplanned way to become the new flagship store of Yataş, one of the leading furniture brands of Turkey. Unplanned expansion had resulted in too many columns than the building needed and a planimetric form that had to be adapted for the showroom function. The proposed architectural solutions were to reflect the renewal of the corporate identity and were to be applied on the other concept stores as well. Moreover, spatial challenges and constraints of an existing building required site specific solutions to be a part of the concept and if possible take the concept one step further. 


From the beginning untill the end, the challange was to decide on the architectural strategies that would bring a new spirit to the showroom understanding of the furniture market in Turkey that followed the same patterns for many years.


In the standard architectural solution of a showroom in the market, products got presented in the exhibition areas, considered as ‘boxes’ which were defined by opaque walls. Customers were to go in between these boxes to make their choices. Our objective was to achieve a ‘balanced transparency’ in these spaces where the products were displayed. The seperations designed with the use of glass and wood, would make the general space more fluid and spacious; while preventing the confusion of the perception. 


The typical attitude preeminent in the market did not prefer to have much daylight in the furniture display in a showroom. We challanged it by making use of daylight as much as possible and tried to integrate its positive contributions to the space the products were displayed. In areas where there weren’t any possibility that the daylight could arrive, we used back-lit images as a part of the lighting design, to refresh the space and the customer at that point. 


One other characteristic of the standard showroom understanding in the market was to squeeze as many furniture as possible in a room, in the so called ‘box’ which believed that the customers would end up buying more products if they were to be exposed to more choices. We considered crucial to present the necessary space for a product to be correctly perceived. The buffer zones positioned in strategic points between the exhibition areas in the design, offered spatial surprises such as ‘the bridge, the podium, the spanish stairs and the island’. 


The spaces used as cafes inside the showrooms were generally not much used due to the weak planning decisions. Our aim was to design a cafe that would have an exterior terrace and act as a social center and a meeting point for the employees, the employers and the customers. It was crucial in the design that the cafe would become a socializing zone for the employers; meeting and gathering area for the employers and a stop point for the customers to take a breath, refresh their perception and think between their choices. 


Last but not least, in order to form a breathing layer on the old irregular facade, perforated metal panels were proposed to be used as the outer skin in front of the existing facade that would enable different views at day time-night time and would refer to the renewal of the corporate identity of Yataş.

Devamı...