45 M2’de Dönüşüm

2017, İstanbul

İşveren: Şebnem & Levent Kesen

Yer: Ataşehir 

Program: İç mekan ve mobilya tasarımı & uygulaması

Yıl: 2017

Alan: 45 m2

Durum: İnşaa edildi

Ekip: Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı, Ömer Aksakal, Burak Yıldırım

Fotoğraflar: Ayça Taylan

45 m2 bir gökdelen dairesinin; senenin birkaç ayını Türkiye’de geçirecek tek çocuklu bir ailenin yaşamına uygun hale gelecek şekilde tasarlanması, son derece sınırlı mekana ve bütçeye meydan okumayı yanında getirdi.

Mevcut banyo, mutfak ve panonun korunması isteği ve daire şemasının açılı formu, planlamanın ana verilerini oluştururken; limitli ve form açısından da belli dezavantajlara sahip alanı en etkili şekilde kullanmak tasarımın ana hedefi oldu. İşveren tarafından belirlenen, mekan içinde ayrı bir ebeveyn yatak odası planlanması ve çocuğun oturma alanındaki açılır-kapanır koltukta yatacak olması, planlamaya yön veren isteklerdi.

Yüksek yapıların ardından deniz manzarasına sahip ana mekanda ferah bir yeme ve oturma alanı oluşturmak amacıyla, ebeveyn yatak odasının arka bölümde olması planlanırken; bu alana ışık almak ve manzaraya buradan da hakimiyet sağlamak için, oda içinde geniş bir iç pencere tasarlandı.  Bu pencere ile ana mekandan görülen İstanbul manzarası kadraj içinde kadraja dönüştürüldü.

Oldukça kısıtlı, küçük ve tek yönden de açılı gelen mekanda tv sehpası, orta sehpa, komodin, yemek masası gibi mobilya ihtiyaçları yerine özel tasarlanarak, mütevazi yollarla üretildi. Aile için gerekli depolama alanı ihtiyacının analiz edilmesi ile, yatak odası penceresinin devamındaki kısmın bu amaçla değerlendirilmesi planlanarak; büyük bavulları içinde saklayabilecek, üstten açılır kapakları bulunan depolama birimleri tasarlandı. Bu alanın aynı zamanda çocuğun televizyon seyretme, kitap okuma ve oyun sediri olarak kullanılması planlandı. Depolama birimlerinin üst yüzey hattının yatak odasında da devam ettirilerek çalışma masasını oluşturmasıyla, mekan boyunca uzanan bir görsel devamlılık sağlandı.

Devamı...