Empera İdari Bina

2017, Gaziantep

İşveren: Empera Halı

Yer: Gaziantep 

Tasarım: ZAAS & Yerce Mimarlık

Program: Ofis binası ve çevre peyzaj tasarımı

Yıl: 2016 - 2017

Alan: 2500 m2

Durum: İnşaa edildi

Ekip: Nail Egemen Yerce, Ayça Taylan, Zeynep Şankaynağı, Çağrı Okur, Barış Çağlar, Melike Kavalalı

Aydınlatma Tasarımı: Lighting Lab.1 – Faruk Uyan

Yapım: Yaşar Yapı, Cihan Eralp Yapı Endüstri

Fotoğraflar: Yerce Art Photography - Emin Emrah Yerce & Ayça Taylan

Makine halısı sektörünün lider markalarından Empera’nın genel müdürlük binasının tasarımını kapsayan proje, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde, firmanın üretim tesislerinin bulunduğu arsa üzerinde gerçekleştirildi. Kısıtlı mimari referansa sahip bölgede tasarlanacak idari yapının bir nirengi noktası olması ve markanın güçlü kimliğini temsil etmesi istendi. Bununla birlikte iklim, çevredeki doğal bitki örtüsü, gün ışığının etkin kullanımı ve istenen karma işlev yapısı projeyi yönlendiren veriler oldu.

İç kurgu, zemin katta karşılama bölümü, tasarım ve operasyon ofisleri etrafında şekillenirken, birinci kat yönetim birimlerine, ikinci kat ise markanın ürünlerinin sergilendiği showroom’a ayrıldı. Üçüncü kat yemekhane, lounge, toplantı odası ve terası içeren sosyal alanlar olarak ele alındı. Bu katta ayrıca, cephenin geri çekilmesi ile, manzaraya hâkim, gökyüzüne açılan, yarı açık bir teras tasarlandı. Binanın genelinde, tüm hacimlerin gün ışığı ve manzaradan en verimli şekilde yararlanması amaçlandı. Farklı birimler arasında istenen ayrışma mümkün olduğunca geçirgen biçimde çözümlenirken, yerine özel tasarlanan mobilyalarla iç mekânda süreklilik ve ferahlık algısı yaratıldı.

Ağırlıkla doğal bir malzeme olan tuğlanın kullanıldığı projede bölgedeki kırmızı topraktan ilham alındı. Tasarımın bir parçası olarak cepheye farklı türlerdeki bitkiler eklendi. Böylelikle, toprak-bozkır esaslı peyzajın yeniden ele alınmış bir ifadesi şeklinde yükselen yapı, dingin doğal çevrenin içinde rengi ve canlı dokusuyla ön plana çıkarıldı. Pencerelerin önünde hayat bulan yeşil ara yüz, karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyadaki çetin manzaraya açılan iç mekânlardaki konfor duygusunun artırılmasına, kullanıcıların doğal yaşama temas etmesine olanak sundu. Girişinin geniş, davetkâr bir saçakla vurgulandığı yapı, bulunduğu alandan aldığı referansların çağdaş bir mimari yorumu niteliğinde tasarlanarak bölgenin çehresine yeni bir soluk getirme hedefi ile hayata geçti.

 

 

Devamı...